recepten

Bulgur met mediterrane groenten en gehakt

Mediterrane groenten met bulgur en gehakt

In minder dan 30 minuten tover je deze lekkere bulgur variant op tafel.
Je hebt achteraf weinig afwas, aangezien je slechts één (grote) pan nodig hebt.

Wat is bulgur?

Wikipedia weet ons dit te vertellen:

Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Bulgur wordt vooral gebruikt in de TurkseArabische (Levant), Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht nootachtige smaak.

Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood en als vulling. De bekendste toepassing van bulgur is echter in taboulé en kibbeh. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Olijfolie
  • 800 g groente mix (mediterrane of Italiaans)
  • 600 g gehakt
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 dl water
  • 1/2e el cayennepeper
  • 200 g bulgur (ongekookt)
  • Peper
  • Zout
  • 4 el pijnboompitten
  • 1/2e bosje munt
  • 1 limoen (optioneel)

Benodigdheden:

  • 1 grote pot of pan

Bereidingswijze bulgur:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Doe een scheutje olijfolie in een grote pan.
  3. Doe de mediterrane groenten, het gehakt en de bouillon in de pan.
  4. Bestrooi met cayennepeper (opgelet: smaakt redelijk pikant).
  5. Roer goed
  6. Laat warm worden.
  7. Voeg de bulgur toe.
  8. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  9. Laat 10 minuten stoven
  10. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  11. Versnipper de munt.
  12. Rooster de pijnboompitten in de oven. Roer regelmatig om en let goed op.
  13. Haal de pijnboompitten meteen uit de oven wanneer ze bruin kleuren.
  14. Voeg de pijnboompitten en de munt toe.
  15. Roer goed.
  16. Verdeel over de borden en werk af met een paar verse muntblaadjes en een beetje limoensap.

Gerelateerde artikels

Nieuwsbrief

Wekelijkse sportvoeding tips van Eva in jouw mailbox?

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief