Sporters weten dat voeding een belangrijke rol speelt in prestaties en herstel. Maar wat als je een dessert kunt eten dat niet alleen lekker is, maar ook functioneel? Rode biet is een krachtige bondgenoot voor duursporters dankzij het hoge nitraatgehalte, dat de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar de spieren kan verbeteren. Dagelijks zo’n 400-500 mg nitraat is ideaal, en met deze eiwitrijke rode biet brownies zit je goed! Bovendien bevat cacao stoffen die je een gelukzalig gevoel kunnen geven, vergelijkbaar met een runner’s high – al heb je daar nu niet eens een looptraining voor nodig.
Maak deze brownies nog snel als dessert om oudjaar in stijl te vieren, of geniet er morgen van als comfort food om je kater sneller te vergeten.
Recept: Eiwitrijke Rode Biet Brownies
Ingrediënten:- 200 g rode biet
- 150 g cottage cheese
- 3 eieren
- 1 el honing
- 1 banaan
- 50 g volkoren patisseriebloem
- 25 g cacaopoeder
- 50 g pure chocolade
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 30 g ongezouten noten
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Pureer de rode bieten met een staafmixer tot een gladde massa en schep ze in een grote kom.
- Mix de cottage cheese met een staafmixer tot een romig geheel.
- Voeg de cottage cheese, eieren en honing toe aan de gepureerde bieten en klop met een garde tot een egaal beslag.
- Prak de banaan met een vork en voeg deze toe aan het beslag. Voeg vervolgens de droge ingrediënten beetje bij beetje toe en meng alles goed door elkaar.
- Hak de chocolade in stukjes en de ongezouten noten grof. Schep beide door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de brownies 30 minuten in de oven, of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm voordat je ze in stukken snijdt.